Så som Kalmar röstar röstar Sverige.

5 dagar kvar till valdagen och inget känns givet men oron är stor för vad som ska hända med landet Sverige. Häromdagen visade SVT valstatistik som säger att: Så som Kalmar röstar röstar Sverige.

Du kan se inslaget genom att klicka på denna länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/som-kalmar-rostar-rostar-sverige-ar-det-verkligen-sant

När det gäller mitt eget regeringsparti socialdemokraterna så tycker jag inte man skött det bra här i Kalmar. Partiet har visat att man vill engagera sig i min stadsdel Norrliden, bra så, genom att öppna ett områdeskontor för alla, ta hit statsminister Magdalena Andersson som talade för någon vecka sedan. Vissa har tyckt att alla åtgärder kom för sent, avrättningarna, 4 stycken mord, har redans skett men även andra brott som narkotikabrott, vapenbrott m.m. men visst är det bättre att göra något än ingenting alls.

Mitt parti har alltid varit ett parti, fört en politik där vi vill ha med alla ”på tåget” och i Kalmar kommun vill man att Kalmar ska gå framåt. Jag som bott här och varit sjuk nästan sen jag flyttade hit har sett hur området utvecklats till det sämre och det finns många orsaker till det, men mitt parti kunde gjort mer och jag har varnat tidigt för denna utveckling och vissa lyssnade men dom som borde lyssnat valde att inte göra det.

Bilden ovan på mitt parti och partikollegor i Kalmar togs intill Kattrumpan i Kalmar och endast ett par meter bakom dessa personer vid detta hus så hade Kalmar sin första avrättning, mord efter att denna bild togs. Partiet har lagt upp valrörelsen på ett klassiskt maner med dörrknackningar och anna verksamhet men det räcker inte. Detta kunde utformats på ett annat sätt och den valkommitte, dom ansvariga borde agerat på ett annat sätt, tror jag, man har utgått från att tidigare valstrategier även ska fungera denna gång, men: Det finns en skillnad från dom andra gångerna: Ett rasistiskt, antisemitiskt parti har nu möjlighet att få reel makt i Sveriges Riksdag och det kan dom endast få för att tre andra partier tagit dom till sitt hjärta, bara för att få tillgång till maktens boningar.

När mitt parti stänger valstugan i Kalmar en dag, för pridefestivalen, medan andra partier, som också deltog i festivalen, såg till att valstugorna var bemannade, ja då är det illa. Om vi socialdemokrater, som det största regeringsbärande partiet, väljer att stänga vallokalen och dom andra partierna har öppet så skickar det ju ut hel fel signaler. Detta val måste vi givetvis ha öppet vår valstuga alla dagar och allt tillgängligt material måste finnas tillgängligt i valstugan.

För 4 år sedan fanns inget valmaterial för Kalmars invandrare, det gjorde mig upprörd delvis beroende på att jag anser att vi måste göra allt vi kan för att få invandrare, muslimer, engagerade i socialdemokraterna, eller är dom inte välkomna ? ”Ingen hade tänkt på det” för fyra år sedan. Jag kontaktade partiet centralt och man skickade en låda med expressfart med broschyrer på 6-7 olika språk som jag valde ut, och så fixade jag ställ som dom kunde stå i.

I år fanns inget valmaterial, broschyrer alls på andra språk och det kändes för j-ligt ! När jag frågade några av dom högst uppsatta politikerna i mitt parti svarade dom: ”Det är nog ingen som har tänkt på det”. Men när alla svarade så och några sa till och med att ”Om någon frågar kan vi ju säkert fixa fram material till dom”. Jag baxnar, det känns som rasismen lever kvar i mitt parti! För 7-8 år sedan upplevde jag antisemitism i mitt parti då jag närvarade vid ett möte, sedan har jag ibland upplevt att många inte talar så mycket om alla invandrare, nyanlända vi har i Kalmar. Talar man om invandrare så låter det ibland som väldigt ”pliktskyldigt” men inte alla gånger från hjärtat. Detta val så går det inte att beställa från partikansliet utan nu måste varje arbetarkommun trycka upp materialet själva via något lokalt tryckeri ?

Som invandrare i andra generationen så har jag legat på och det skulle komma, kom inte, sen skulle det komma en annan dag. Efter 2 – 2 1/2 vecka så fanns materialet på plats. Jag fixade och ordnade upp det la det synligt på ett av våra valbord. sedan har man varje gång jag varit där, 4-5 gånger, glömt att ta ut materialet från valstugan för att det ska vara synligt. Detta kan jag inte acceptera som socialdemokrat och detta är inget som mitt parti står för, att utelämna våra invandrare i Kalmar. Jag har ringt runt till vänner runt om i landet och dom blir förvånade över detta faktum att vi inte har utlagt material till nyanlända, invandrare. Hur ska vi då kunna integrera dom om vi inte visar ett intresse för dom ?

Mina partikollegor förstår nog inte att dom flesta flytt undan olika former av diktaturer och därför är vana vid att vara tysta om politik. Då är det mitt parti’s uppgift att förklara och återigen förklara, att dom nu lever i en demokrati där alla får tala politik och att det är viktigt att man lär sig att uttrycka sig, just för att vi ska få behålla vår demokrati, för den är inte självklar, vilket många uppenbarligen inte förstår.

Dagens politiker är ju, dom flesta, födda på 80 och 90-talet och har ju inte dom politiska referenser, en politisk historia från just 50-70-talet som jag och många med mig har. Detta faktum tror jag vi glömmer bort ibland. Inom socialdemokraterna finns det ett mål att lära unga nyblivna medlemmar, men även äldre , om vår politiska historia men ibland känns det som att den historian är på väg bort, och många gamla fina socialdemokratiska värderingar kan jag idag sakna.

Vad som händer efter den 11 september vet nog ingen men oavsett hoppas jag att vi inte ska ha lika många talmansrundor som sist och en regering bör ju vara på plats innan det gått 134 dagar, vilket var alldeles för lång tid för fyra år sedan.

Sedan förutsätter jag att min kritik mot mitt eget parti i Kalmar går fram och att dom ansvariga som ska utvärdera valet i Kalmar och vår strategi, valstugan med eller utan valmaterial på andra språk, ja, hoppas dom förstår och gör det annorlunda vid nästa val. Jag misstänker att mina åsikter redan gått fram då man gärna talar om mig i Kalmars socialdemokratiska parti, istället för att tala med mig.

#Val2022

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s