Ett val i Sverige har gett den mest högerkonservativa regering vi någonsin haft i Sverige.

Ännu är ingen regering på plats och när den väl kommer så hoppas jag innerligt att SD inte får någon statsrådspost. Socialdemokraterna gick framåt och är största parti men ändå förlorade vi valet.

I Sverige har nu en högerregering vunnit valet och aldrig någonsin har en så högerkonservativ regering vunnit ett val.

Att mitt parti förlorat valet, regeringsmakten, trots vissa framgångar och ett bättre val där socialdemokraterna gått fram med ytterligare ca 2% hjälpte inte. Andra omständigheter som (S) inte kunde rå på har avgjort valet.

Att det högerextrema, antisemitiska partiet SD med nazistiska rötter gått framåt så mycket och dessutom kandiderar på en statsrådspost är riktigt illa. Det finns en oro för vår demokrati i Sverige som många känner, jag är en av dom. Nu diskuteras det redan om en ny talman och enligt tidigare löften från (M) så ska det största partiet ha rätt till talmansposten, vilket alltså är SD. Jag ber för att så inte ska ske för det vore ytterligare ett slag mot det judiska folket i Sverige och alla andra svenska minoriteter, dessutom kommer demokratin ytterligare att urholkas.

Björn Söder kan bli riksdagens nye talman och han är ju en känd antisemit, har tidigare sagt han skulle vilja införa dödsstraff i Sverige, han vill begränsa vissa mediers utrymme, stänga ner vissa delar av public service i slutändan kommer vår demokrati att försvagas.

Vilket ansvar har mitt eget parti och vad kunde vi gjort bättre ? En valanalys kommer givetvis att göras, även i min kommun Kalmar. Mina egna reflektioner är många. Man kan redan nu konstatera att allt fler unga går mot höger i politiken, men även mitt parti har gått åt höger och tappat mycket av det folkrörelseperspektiv som en gång präglade vårt parti.

Visst har många politiker inom (S) medverkat till att förändra många av dom värden som alltid funnits som olika grundpelare i vårt parti. Samtidigt är det många som inte velat förlora regeringsmakten och statsministerposten och detta har givetvis inte fallit väl ut. (S) har både förlorat väljare till SD och högern men också vunnit nya väljare.Partiet har ju också gått mer åt höger, vilket man kan ifrågasätta.

Nu kommer en regering som kommer att försvaga fackföreningsrörelsen vilket blir som en paradox, då en stor del av LO kollektivet röstat på SD och SD samtidigt säger sig ”värna om facket”. Detta faktum måste givetvis Ulf K. förhålla sig till. Det mål den förra borgerliga regeringen hade att försvaga LO kollektivet har delvis lyckats och där har (S) en resa att göra för att återfå medlemmar.

I Kalmar har (S) tappat väljare och jag tycker det finns en del kritik som jag vill föra fram men idag är jag en Persona non grata i mitt eget parti i Kalmar så min kritik lär jag aldrig få föra fram offentligt inför partiet. Vår partisekreterare bör lämna sin post, flera ordföranden i dom nämnder vi styr bör byta jobb och Kalmar’s starke man Johan Persson bör fundera över sin egen sits och ska han sitta kvar måste han se dom problem som finns i partiet, vilket han varit dålig på. Johan Persson är bra på att skapa, bygga göra Kalmar större men motgångar är han mindre bra på. Jag tror dock att Johan Persson kan förändra men då måste han visa att han vågar och inte alltid vända problemen ryggen eller försvara dom brister som finns och är uppenbara. Jag lämnar min lilla analys och mer finns att säga men jag nöjer mig med detta.

Nu får vi avvakta och se hur nästa regering kommer att se ut och vilka partier som kommer att ingå, eller inte ingå, i den regeringen, men: Sverige står inför många utmaningar, en elkris som ingen vet hur den slutar, ett EU- ordförandeskap som blir ett stort ansvar för Sverige och frågan är om Ulf K. har den förmågan att få andra länder att lyssna på vad han har att säga, jag tror inte på det. Redan nu kritiseras (L) av liberalerna inom EU för att man allierat sig med SD.

Vi har ett krig i Europa som Sverige måste förhålla sig till och en NATO ansökan som ingen vet var den slutar, och vad innebär det för Sverige om vi blir medlem i NATO ?

Svensk inrikespolitik kommer vara mindre intressant när vi blir ordförande i EU 1 januari 2023, men visst är det viktigt vad den nya höger konservativa regeringen kommer att göra med mitt land Sverige.

Sverigedemokraterna är ett antisemitiskt, rasistiskt parti som har sått splittring, hat, hot sedan man tillkom som parti, enligt mig. Man uppmuntrar i sin retorik, direkt och indirekt, till det hat som idag finns mot politiker, på alla former av så kallade sociala medier. Den politik som nu kan komma med Ulf K. kan också genomsyras av splittring, indirekt, direkt genom SD’s aggressivitet mot vår politiska konstitution.

En sak till: Jag är mer svensk än Björn Söder och alla antisemiter, rasister i SD för jag ser alla som bor i vårt land och som har svenskt medborgarskap som svenskar, inget annat.

Michael Waxmann, socialdemokrat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s