”Aja” kom denna dag 1977

och ledde mig till en ny grupp, Steely Dan, som jag följt sedan dess. ”Aja” räknas ju som ett av dom mesta, bästa producerade albumen någonsin, i denna genre.

Steely Dan har alltid omgett sig med dom bästa musikerna, creme de la creme, som finns att tillgå. Att ha medverkat på ett Steely Dan album är stort för alla dom musiker som varit med genom åren. Snackar vi trumslagare så är det stort, om man ser vilka som spelat med dom: Jim Hodder, Jim Gordon, Jeff Porcaro, Hal Blaine, Bernard “Pretty” Purdie, Steve Gadd, Paul Humphrey, Rick Marotta, Jim Keltner, Ed Greene, bara legender hela högen.

Världens mesta, bästa trumslagare tillsammans som nog, utan någon överdrift, medverkat på flera tusen album, och alla hitlåtar under 60, 70 och 80-talet har säkert en av dessa trumslagare med på just en av alla hitlåtar från dessa 3 årtionden.

Jag, för egen del, har samma känsla för denna grupp som jag bara har för en annan grupp: The Beatles ! Jag tycker Steely Dan inte gjort et enda dåligt album, inte en enda dålig låt utan alla är verkligen tidlösa och fantastiskt bra framförda. Samtliga har ju Walter Becker/Donald Fagen som kompositörer men idag finns tyvärr bara Donald Fagen kvar i livet. Walter Becker gick bort 2017.

Här har jag valt bara en låt ”Peg” från albumet ”Aja” och där spelar Rick Marotta drums och han har ett häftigt groove som utgår från hi-haten. Rick är en av dessa legendariska trumslagare som jobbat med Steely Dan men hans meritlista ärlängre än så. Vad sägs om dessa artister som Rick spelat in med, men det är bara några av dom: Aretha Franklin, Carly Simon, Steely Dan, James Taylor, Paul Simon, John Lennon, Hall & Oates, Stevie Nicks, Wynonna, Roy Orbison, Todd Rundgren, Roberta Flack, Peter Frampton, Quincy Jones, Jackson Browne, Al Kooper, Waylon Jennings, Randy Newman, Peter Gabriel, Kenny G, The Jacksons, Crosby, Stills & Nash, Warren Zevon, Linda Ronstadt.

På gitarr lirar en av mina stora favoriter, Jay Graydon, som gör ett ypperligt smakfullt solo. Vill du veta hur Becker/Fagen spelade in, valde musiker så kolla in denna rockumentär, som är riktigt bra, där dom förklarar hur dom tänkte. Den läger jag ut under ”Peg”.

Omslaget till ”Aja” är ett av dom läckraste omslag som gjorts till ett album. En gång i tiden var det konst att göra ett bra LP omslag men sedan CD’n kom så försvann mycket av denna konstform.

#steelydan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s