Centerpartiet vill sammarbeta med SD.

Helena Lindahl

Centerpartiet vill gå åt höger, enligt en debatt artikel som ett stort antal förtroendevalda snart ska få publicerad. Helena Lindahl föreslås bli ny partiledare för Centerpartiet. Helena Lindahl sitter i dag i riksdagen på ett mandat för Västerbotten’s valkrets.

Dessa förtroendevalda kräver hela partistyrelsens avgång och som skäl skriver man att ”partistyrelsen måste ta sitt ansvar efter det dåliga val man gjort”. När dessa förtroendevalda nu vill att Centerpartiet ska gå till höger, börja sammarbeta med SD, då är risken stor att man kommer att medverka till att cementera SD’s antisemitism, rasism. SD’s samarbetspartier idag har redan visat var dom står och detta gör (C) steg in i någon form av SD samarbete än mörkare för framtiden.

Dom höger politiska vindarna går fram med en väldig fart i Europa. Idag har ett italienskt val gett ett högerextremt parti makten och partiet har sina rötter i fascism och har tidigare stöttat Putin, även om man idag förnekar det. Ett Italien som var med en gång och la grunden för EU, men var går man nu ?

Vi har ett auktoritärt land i Ungern, Polen där dom medborgerliga rättigheterna sakta men säkert tagits bort och demokratin urholkas allt oftare i dessa länder. Förföljelser av oliktänkande, det fria ordet har urholkats, hbtq rörelsen motarbetas, förtrycks precis som många journalister, medier som mer eller mindre försvunnit. Ungerns ledare har tidigare stöttat Putin och fascistiska, nazistiska grupperingar får härja fritt i både Polen och Ungern. Kommer Italien att släppa fram fascistiska, nazistiska rörelser i ännu större omfattning än idag ? Då är det riktigt illa för Europa.

Samtidigt har vi ett Ryssland, som för krig i Europa mot ett en suverän stat, med en ledare som gör allt för att begränsa medborgarnas fri o rättigheter. Spänningen över tid har ökat i Europa i vår omvärld.

Då väljer ett parti och förtroendevalda i centern att skriva en artikel, som ännu inte är publicerad, där man talar om att man vill gå åt höger för att sammarbeta med SD, ett antisemitiskt, rasistiskt parti som tidigare hyllat Putin och fortfarande ser upp till Ungern och dess ledare.

Att människor i mitt land Sverige inte förstår bättre och släpper fram detta parti SD är väldigt oroväckande och jag förstår det inte, men än mer att ett parti (C) med en stark demokratisk partiledare i Annie Lööf, nu väljer att rensa ut alla dom som stått för en politik där människors lika värde varit en del av partiets politik. Den tanken om människovärdet verkar man nu vilja släppa.

Artikeln finns nu i Dagens Nyheter och går att läsa i Svenska Dagbladet. https://www.svd.se/a/dwmKaJ/c-politiker-med-lindahl-kan-c-ta-tillbaka-landsbygden

Om dessa centerpartister som nu skrivit under denna artikel tror att man kan få tillbaka sina förlorade röster på landsbygden genom att börja sammarbeta med SD, M, KD och L, ja då är man riktigt politiskt naiva. Era förlorade väljare kräver nog mer än så men risken är också uppenbar att ni blir ett litet parti som inte kommer att få samma genomslagskraft som ni hade i samarbetet med (S).

Om man tror att SD och (M) + (KD) kommer att ge (C) ett sådant utrymme så att man kan växa igen tror man nog fel. Dom 3 höger konservativa, extrema partier som nu ska styra Sverige kommer nog inte glömma att (C) svek när det gällde, innan valet och under valrörelsen. Debatten inom (C) lär nog bli hög och frågan är hur mycket dessa ”utbrytare” kommer hinna med till deras extrastämma i februari då man ska välja en ny partiledare.

Som socialdemokrat kan jag bara hoppas att (C) kärna väljer att fortsätta samarbetet med (S) för Sverige och vår framtid, utan antisemitism, rasism, splittring, hot och hat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s