Alan White 14 June 1949 – 26 May 2022

Det är många nu som dör och det är ju naturligt men ändå kommer det alltid som en chock. Många av mina musikaliska idoler, förebilder är ju födda på 40-talet, så väldigt många är borta och fler lär det bli, tyvärr, men musiken lever ju vidare.

Trumslagare i gruppen Yes lämnade jordelivet i år och detta upptäckte jag i går kväll! givetvis blev jag bestört då jag följt Yes och Alan’s trumspel sedan jag hörde honom första gången 1973 på trippel albumet ”Yessongs” som var ett live album. Ett fantastiskt album som jag lyssnat på sedan dess. Alan såg fram emot att åka ut med Yes på turne i år och fira att det var 50 år sedan albumet ”Close To The Edge” släpptes.

Med sin direkta, tekniska, ibland lite hårdslående spelstil så skapade Alan en egen stil som blev Alan’s signatur som trumslagare. Alan hade ju dessförinnan medverkat på albumet ”All things must pass” med George Harrison och sedan ”Imagine” med John Lennon.

Här står Alan i grå tröja, 20 år gammal, och tittar, lyssnar på John när han sätter sig vid pianot och spelar den låt som dom ska spela in. Att ”Imagine” skulle bli en låt som skrev in sig i musikhistorien förstod nog inte Alan då, men han var den som spelade på denna låt, för i studion fanns även dom två legendariska studiotrumslagarna Jim Gordon och Jim Keltner men det var Alan som John valde till denna låt. 20 år gammal så tycker jag att Alan gör det han ska göra och inget mer. Alan kompar John’s låt på ett förtjänstfullt sätt och soundet på Ala’s trummor tilltalar mig.

Senare så tog Alan över som trumslagare i Yes efter att Bill Bruford lämnat gruppen, det var 1972.

Alan blev ju en av 5 viktiga kugghjul för att denna progressiva grupp skulle kunna skapa bra musik, och dom var lika viktiga alla fem musiker i bandet. Här är den sista bilden med gruppen som den såg ut när Alan gick med i bandet 1972, men denna bild är från 2015.

Alan var väldigt omtyckt som musiker och medverkade på många andras skivor. Andra musiker talade också gärna om Alan som en ödmjuk, varmhjärtad, omtänksam människa och detta ser man tydligt i alla dom uttalanden som har gjorts efter Alan’s frånfälle.

Jag tror att Alan höll sig till Ludwig trummor under hela sin karriär och, ja, som gammal Ludwig älskare så förstår jag ju varför.

Nedan är en konsert från Rainbow Theatre i London under deras pågående promotion turne för deras album ”Close To The Edge” och här spelar Alan trummor men på studio LP’n ”Close To The Edge” är det Bill Bruford som spelar, men som lämnade gruppen och Alan fick väldigt snabbt sätta sig in i Yes musik. Konserten från Rainbow Theatre spelades in och delar av den hamnade på tripel albumet ”Yessongs”, bland annat denna låt.

*****************************************’

Tack och Sov Gott Alan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s