Genesis 1973

I dag den 13 oktober men 1973 kom LP,n ”Selling England by the Pound” en av dom bästa progressiva rock albumen som kom då i början på 70-talet. Deras 5 album men jag vill påstå att detta album gjorde att bandet fick en rejäl skjuts framåt. Än idag lyssnar jag på albumet med stor förnöjsamhet.

Peter Gabriel sa då att bandet alltid försökt undvika att skriva hit låtar utan hela koncept album, men visst har det mesta blivit en stor hög med hitlåtar om man tittar tillbaka på Genesis digra komponerande.

Låten skrevs för Genesis roadie Jacob Finster som var med dom från 1971-1973. Jacob kunde aldrig hålla i ett jobb – han var gräsklippare, pantbanksexpert och kassörska. När han dog arbetade han i en butik där man sålde munkar och där han överdoserade heroin. Låten som ljudmässigt är inspirerad av Beatles, har ett psykedeliskt rocksound, med hjälp av handslagverksrytmer och ett riff från Steve Hackett som kommer från ett jam mellan Hackett och Phil Collins. Keyboardisten Tony Banks använde en ton som spelades på den nedre delen av Mellotron under introt och slutet för att imitera ljudet av en gräsklippare. Hela albumet är komplett, finns ingen dålig låt men jag valde nu denna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s