The Rolling Stones

och låten ”I’m Free” släpptes denna dag 1965 på singel. På andra sidan var ”Get Off Of My Cloud”. En av alla deras låtar jag minns väldigt tidigt.

Gästmusiker på denna eminenta låt var James W. Alexander som spelade den framträdande tamburinen.

*************************************************************

James W. Alexander (21 januari 1916 i Hamilton, MS – 8 juli 1996, West Hollywood, CA) var en allsidig musiker (basist, gitarrist, sångare, trummis och slagverkare) och producent som spelade in omfattande med 1960-tal och 70-talssoulartister, som Sam Cooke, Bar-Kays, Soul Stirrers, Mavis Staples och Isaac Hayes. Han bidrog med slagverk på I’m Free under Rolling Stones L.A.-inspelningar i september 1965.

J W Alexander med The Pilgrim Traveler var en gospelgrupp som var populär i slutet av 1940-talet och början av 1950-talet.

De bildades i början av 1930-talet i Houston, Texas, och var starkt influerade av en annan Texas-baserad kvartett, Soul Stirrers. De uppnådde popularitet efter att ha flyttat till Los Angeles 1942, där deras nya manager, James ”Woodie” Alexander, hjälpte till att skapa en ny stil som gick längre än att imitera Soul Stirrers och Golden Gate Quartet, den andra regerande kvartetten i eran. Liksom Soul Stirrers bytte resenärer ledningen mellan sina två bästa sångare, Kylo Turner, en baryton med samma kapacitet som en tonböjande falsett som R.H. Harris från Soul Stirrers, och Keith Barber, även kallad ”Doc” eller ” Crip”, som förändrades från att vara en ljuvlig tenor till en hård gospelropare under Alexanders ledning. De lade till Jesse Whitaker – som Ray Charles krediterade som en av sina modeller när han anpassade hård gospelstil till sekulära teman för att skapa soulmusik på 1950-talet – som en baryton 1947.

Alexander ändrade också de resenärers prestationsstil från den ”plattfota” stilen hos tidiga kvartetter till den kyrkoförstörande stilen hos andra grupper i deras era. Sångarna skulle sätta punkt för sin sång genom att hoppa av scenen och springa uppför gångarna för att, med Alexanders ord, ”dra upp systrarna ur sina platser”. De cementerade sin popularitet med en serie ”mammasånger”, som spelade upp samma teman av tacksamhet och skuld för allt som mamma hade gjort för att styra dem mot frälsning.

Efter en handfull a cappella-låtar började resenärerna spela in sitt material med en mikrofon som plockade upp ljudet av deras perkussiva fotknackningar; Specialtys tidiga press för gruppen proklamerade ”Something New — Walking Rhythm Spirituals”, och det unika soundet fångade snabbt konsumenterna. 1948 gav gruppen ut sex singlar; efter bara tre följande år, 1950 släppte Specialty inte mindre än tio Pilgrim Traveller-sidor, alla till stark försäljning (särskilt ”Jesus Met the Woman at the Well” och ”Mother Bued”). Men på toppen av sin framgång var Barber inblandad i en bilolycka 1950 som gjorde att hans röst härjades; samtidigt gjorde uppkomsten av Soul Stirrers Sam Cooke att Turners sångstil framstod som alltmer föråldrad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s