En Ledarskapside för Socialdemokraterna 2019 som inte följs i något avseende, alla fall inte i Kalmar storkommun.

En Ledarskapside som Socialdemokraternas partistyrelse tog fram 2018 och den presenterades 2019. I dag kan man bara konstatera att i många fall blev det bara en skrivelse med tomma ord, trots att det enkla klargörande innehållet är bra, starkt och det borde kunna bygga upp partiet igen. Nu måste det stämma till eftertanke och undran varför vi inte kan genomföra denna ledarskapside.

******************

Ledarskap är ett förhållningssätt mellan människor där man tar ansvar för det gemensamma men också för varandra. Praktik och retorik måste hänga ihop, vi måste säga, göra och vara vår värdegrund! Partistyrelsen antog en Ledarskapsidé i december 2018. Tanken är att försöka formulera en text som beskriver vilka krav och förväntningar vi bör ha på varandra som Socialdemokrater, både som medlemmar men framförallt, som ledare.

Denna text bör vara ständigt aktuell och närvarande, inte minst i Kalmar Län där jag bor men det tycker jag inte att många som leder partiet förstår eller så vill man inte se, ta det till sig. det anser jag har skapat en ”vi och dom ” känsla hos många medlemmar, inklusive mig själv. Detta är inget nytt, det har pågått under flera år och trots att jag påtalat detta så händer inget. Man ser med ett tunnelseende och vidsyntheten saknas om det bästa för partiet och medlemmarna, som utgör partiet. Detta gäller många s-politiker oavsett om man har ett uppdrag i regionen eller kommunfullmäktige.

Enligt mig, som jag uppfattar det, så har vissa satt sig själv i första rummet och partiet, politiken i andra hand. Det skapar en känsla av politisk meningslöshet där medlemmar inte uppfattar att dom blir sedd eller hörda och det är illa. När en seriös dialog uteblir så blir många medlemmar passiva och en del lämnar för andra partier, vilket är ett problem partiet måste ta på större allvar.

Att öppet ifrågasätta ledarskap inom partiet får inte ifrågasättas eller tolkas som något annat än vad det faktiskt är. Om man endast söker sig till väljargrupperna under valrörelsen och samtidigt gör suspekta utspel så måste ledningen klara av att hålla mer återkommande ideologiska samtal om bland annat ledarskap och inte minst hur fler kan lockas in i politiken. Detta måste ju ske löpande under mandatperioden men att fokusera allt på valrörelsen, vilket i sig är fundamentalt, det kan också skapa ett tunnelseende där man inte förstår den dynamik som måste finnas närvarande mellan medlemmar och ledare på olika nivåer.

Detta dokument på 2 A4 sidor säger det mesta, läs dom nedkladda punkterna ovan och dokumentet här nedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s