Politik, musik och lite glögg

Dn nya SD regeringen uppställda på Slottsbacken med Kristerssons lag, eller en del av laget. Den nye statsministern med M,L KD har ju inte ett fritt handlingsutrymme med det nya avtalet så för att vara en regering så är man ju svag från start. Visst kan man söka stöd för egna idéer men SD spökar ju i bakgrunden med 4 speciellt tillsatta SD politiker som sitter i regeringskansliet endast för att bevaka sina egna intressen och att ingångna avtal med SD följs.

Avtalet som slutits mellan dessa 4 partier där jag tycker man kan säga att SD är den store vinnaren men samtidigt förlorar man på den roll man de facto ändå får. Ulf Kristersson och Ebba Busch var ute efter makten i första hand, det tycker jag genomsyrat hela deras valstrategi från start. Man säger att SD inte behöver ta något ansvar som nu sitter utanför regeringen men jag är inte så säker på det. Svenska folket har gjort sitt val och jag tror, hoppas man förstår vilka inslag i den nya politiken som styrs av SD och deras ideologi. Man talar mycket om det nya folkhemmet, vilket man gjort från början. Problemet är bara att deras partiledare Jimmie Åkesson är född efter att det svenska folkhemmet är förverkligat i slutet på 50-talet o en bit in i 60-talet. Åkesson är född 1979 så kan knappast ha någon förankring eller referenser till det vi socialdemokrater kallar ”Folkhemmet”, möjligtvis tänker han på den yuppie era han växte upp under där det handlade om att sätta sig själv i främsta rummet så vad han talar om är minst sagt svårt att förstå och tro å. Välfärden verkar vara bortglömd i Tidöavtalet. När det gäller dom löften denna regering ställt ut och lovat svenska folket så ser vi redan att fler av dom löftena är brutna. Många av dom förslag som ligger i Tidöavtalet kommer förmodligen kräva långa utredningar, förhandlingar med oppositionen m.m. Snart har dom ”100 första dagarna” gått sedan regeringen tillträde och det ser väldigt illa ut för den nystart man talat om under valrörelsen. Kritiken mot regeringen har ju varit stor från början och det känns som den växer från alla håll o kanter, inte minst från företagarna, regionerna och en stor andel av folket som känner sig lurade på många sätt.

Denna regerings företrädare har i tid och kubik talat om ett ”paradigmskifte”, som egentligen är ett uttryck inom olika vetenskapsteorier men oavsett, så visst är det ett rejält regeringsskifte där man går in med stor emfas för att byta inriktning på den politik som den nya regeringen vill föra, men SD vid rodret. En del av dessa politiker som nu är statsråd i Kristerssons nya halva regering(andra halvan är ju osynliga men dom finns), är riktigt värdekonservativa och det skrämmer. Vad denna regering kommer att ställa till med vet nog ingen men en svår tid ligger framför oss och det svenska folket med höjda bopriser, matpriser, energipriser, drivmedelspriser. Till detta har vi också ett angreppskrig som pågår i vår omedelbara närhet, rent allmänt ett världsläge som känns oroväckande och ingen vet var det kan sluta. Jag måste ändå tro på alla människor som är uppvuxna med demokratin och vad den står för och hoppas vi fortfarande kan göra våra röster hörde, även om det är svårt ibland, speciellt om man är socialdemokrat i Kalmar där jag bor.

*******************************

Musiken som jag har tillsammans med många andra vänner, musiker etc. har ju förlorat många av sina största kompositörer och en del har ju funnits i mitt liv sedan barndomen. Vi föds och vi dör är väl det enda som är säkert i våra liv och visst har många dött av ålderdom men ändå, det är sorgligt för nu har det varit många senaste åren och i år 2022 är dom många fler: Jerry Lee Lewis, Christine McVie, Olivia Newton-John, Ronnie Spector, Gary Brooker, Taylor Hawkins, Dan McCafferty, Vangelis, Wilko Jonsson, Alan White, Meat Loaf, Jerry Allison, Loretta Lynn, Ian McDonald, Tommy Tausis, Bosse Häggström, Sven Bertil Taube, Svenne Hedlund,  Claes-Göran Hederström, PeO Jönis, Torgny Söderberg men också Hedi Fried, Börje Salming, Carl-Uno Sjöblom, Anna Wahlgren, Sonny ”Liston” Söderberg, Michail Gorbatjov, Sven Melander, Ingvar Oldsberg, Rolf Skoglund och många fler.

Tack allihopa och hoppas ni alla sover gott.

Alla har dom funnits berikat mitt liv i musiken, på teatern, film, TV, politiken m.m. men så är det som jag skrev! Vi föds och vi dör men visst stämmer det till eftertanke och jag förstår att stora delar av mitt liv ligger bakom mig men jag fortsätter att njuta av vad alla dessa artister skapat genom åren och musiken, filmerna finns ju kvar. Att titta framåt utesluter inte att man minns och jag ser framåt med glädje och optimism, trots allt för vad är alternativet ?

****************************************************

Här om dagen var jag till residensets trädgård och drack varm glögg. Lite tungt var det att besöka residenset, då jag sist var där så var det för att träffa min vän Tomas Carlzon som var Landshövding i Kalmar län men blev bortkollrad på ett mycket fullt sätt genom politisk maktfullkomlighet, men det är en annan historia. Jag låg inne förra året i februari i 5 dagar i ett 2 bäddsrum på länssjukhuset i Kalmar och delade då rum med Tomas och givetvis talade vi politik och annat. Inte kunde jag då tro att han skulle vara borta drygt 1 år senare, han var då väldigt hoppfull. Vi han aldrig tala mer då jag själv legat för mycket på sjukhus, bland annat operation i Stockholm i oktober men även inlagd alltför många gånger på länssjukhuset i Kalmar men allt kommer att bli bra, det vet jag.

*****************

Kriget i Ukraina fortsätter med oförminskad styrka även om det just nu känns som attackerna från Ryssland mot Ukraina är i mindre omfattning men människors lidande är ändå stort och vintern nu kan göra det svårt för folket men jag hoppas 2023 ska föra med sig något som kan få ett avslut på detta aggressionskrig. Världen får inte glömma bort Ukraina.

*************************

I går var det tredje advent och snart har vi jul och ett nytt år, nu går det fort. I min religion så firar vi inte jul utan vi firar Ljusets högtid men jag Önskar nu alla en riktigt God Jul men framför allt ett riktigt Gott 2023.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s