Den politiska ledningen i Kalmar uteblev vilket känns kränkande mot svenska kyrkan och det samhällsarbete dom utför på många sätt.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson, Vänsterpartiets Liselott Ross, Centerpartiets Erik Ciardi, men även oppositionen i Kalmar, Kristdemokraternas Christopher Dywik, Liberalernas Lotta Wahlmino, Moderaternas Hanne Lindqvist och Miljöpartiets Max Troendle.

När Kalmar kommun talar om det goda arbetet som Kalmar stadsmission gör så har man uppenbarligen inte förstått att det gör man delvis tack vare svenska kyrkan i Kalmar. Att då inget parti finns på plats för att visa sin uppskattning för svenska kyrkan när dom får en ny ledare, ja, det tycker jag är uruselt och visar hur dåliga politiker vi har i Kalmar som inte vill visa att man uppskattar alla som bidrar till ett bättre Kalmar, samhälle på sikt, och det kan jag garantera att Svenska kyrkan gör mer än många andra. Misstänker att många av Kalmars politiker är bakfulla, ligger och sover eller helt enkelt gör något annat, för sin egen vinnings skull, men: Att man då inte från den politiska ledningen skickade dit någon annan representant från sitt parti tycker jag är mer än dåligt. Observera, jag är inte religiös på det sättet men jag vet, har sett med egna ögon, och själv upplevt, hur mycket Svenska kyrkan betyder i Kalmar för många men så även i resten av landet. Alltså inget parti från Kalmar fullmäktige var officiellt där med någon representant. Riktigt illa, tycker jag. PS: Media i alla former verkade också lysa med sin frånvaro.

**********************************

I dag mottogs den nye kyrkoherden Gustav Lundberg av biskop Fredrik Modeus och alla präster, dom var många, samt alla diakoner m.fl. i Kalmar Domkyrka. Jag åkte dit som representant för det judiska folket och efteråt var det bjudning på Stadshotellet dit jag var inbjuden. Jag hälsade honom välkommen till Kalmar och önskade honom allt gott för framtiden i sitt viktiga arbete och idag är kyrkan, precis som judiska församlingar i Sverige, mer viktiga än någonsin i den oroliga tid vi lever i. Jag framförde också en önskan om ett fortsatt gott samarbete mellan svenska kyrkan och dom judiska samfunden i Sverige inte minst för att bekämpa alla former av rasism och kanske framför allt antisemitism som ökat.

Att religösa samfund med olika inriktningar också jobbar tillsammans idag är kanske mer viktigt än någonsin i den oroliga tid vi lever i med krig i vår närhet, ökad fattigdom, ökat våld och mer kriminalitet. Att vara religös i någon form är inte något tvång utan alla kan bidra oavsett vem man är och var man står.

För mig är ordet Tillsammans ett viktigt ord, för endast tillsammans kan vi skapa ett bättre samhälle även om vi alla också har ett eget ansvar. Idag, sorgligt nog, noterade jag att den politiska ledningen i Kalmar lyste med sin frånvaro, trots att domkyrkan var nästan full men plats fanns.. Politiken, oavsett politisk färg måste se och förstå hur viktiga dom olika samfunden är och vilket jobb man lägger ner på att bidra med det man kan för ett bättre samhälle. I Kalmar har vi Stadsmissionen som gör ett fantastiskt jobb med matutdelning, man lindrar nöd, bekämpar orättvisor m.m. Här finns en länk om deras verksamhet som spänner över mycket: https://kalmarstadsmission.se/verksamheter/

Min judiska församling i Stockholm gör också väldigt stor nytta för människor som är utsatta på olika vis. Dock måste vi lägga mycket pengar, det gäller alla judiska församlingar i Sverige, på säkerheten. Senast i Norrköping har synagogan blivit attackerad många gånger och man har försökt att tända eld på flera dörrar då man hoppat över staket som omgärdar synagogan. Tyvärr lägger polisen oftast ner anmälningar, som går att definiera som hatbrott. Att vara jude idag i Sverige kan vara svårt ibland och speciellt på mindre orter, som Kalmar där jag bor, där man kan tydligt känna av den ökade antisemitismen.

Nåväl, jag önskar Gustav lycka till med sitt nya arbete eller som en rabbin sa: ”Det är inte din plikt att avsluta arbetet, men du är inte heller fri att försumma det”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s