Månadskorten för pensionärer hos KLT heter: Seniorbiljett och Seniorbiljett PLUS ?

Semantik? Jo, kanske det men kalla det för vad det är, ett månadskort är ett månadskort ingen biljett.

Är dessa ”biljetter” diskriminerande mot pensionärer eller inte ?

Heter Kalmar Länstrafik’s månadskort för pensionärer men man kallar det för biljett ? Semantik, javisst men gör det lite enklare va och kalla det för vad det är, ett månadskort. Dessa månadskort för pensionärer är ett för mycket till att börja med. Det ena kostar 115 kronor och det andra 205 och vad är då skillnaden ?

Köper du kortet för 115 kronor så får du åka mellan 09.00 – 15.00 och sedan från 18.00 – 23:59 alla dagar i veckan, men: Du får inte åka på morgonen mellan 06.00 – 9.00

Köper du kortet för 205 kronor så får du åka mellan 09.00 – 15.00 och sedan från 18.00 – 23:59 alla dagar i veckan, men: Du får inte åka på morgonen mellan 06.00 – 9.00 men får åka mellan 1500-18.00 på lördagar och söndagar.

Alla andra åldersgrupper får åka när dom vill under dygnet om man löser ett månadskort på KLT men med dessa 2 månadskort exkluderas man från att resa med dessa kort. Att ha 2 kort känns bara det helt fel och inte alls genomtänkt. Visst får pensionärer åka mellan 15-18 men då får vi betala fullt pris så varför just pensionärer ? Det känns som diskriminering mot denna åldersgrupp 65 år och uppåt.

Vill man åka till Västervik för att promenera vandra, äta lunch, ta en fika som ett exempel, så hinner man knappt dit med tåg innan man måste vända hem igen, om man vill utnyttja kortet. Självklart kan man åka hem när man vill men då får man betala fullt pris och det är mer än vad månadskortet kostar. Enligt ordföranden i Regionens trafiknämnd Peter Wretlund, som jag talat med, så skulle KLT bli tvingade att sätta in extra bussar och extra tågvagnar om pensionärer skulle tillåtas åka med på dom månadskort man nu säljer till pensionärer. Man tror alltså att många fler pensionärer skulle åka buss och tåg i regionen under denna tid, vilket förstås är helt fel. Pensionärer är överlag morgonpigga och gör sina resor, oftast, på förmiddagarna, men: Skulle man nu vilja göra en resa i vårt län så borde man, precis som alla andra åldersgrupper, kunna få utnyttja månadskortet till det.

I dag talade jag, försökte i alla fall, med biträdande trafikdirektör och basenhetschef för Stab/administration: Lars Lindahl. Han var inte speciellt trevlig och tyckte det var jättebilligt för pensionärer att åka med ”Seniorbiljetterna” och höll inte med om att det var diskriminerande att pensionärer inte får använda sitt kort mellan 06.00 – 9.00 och 15.00 – 18.00. När jag tog som ett exempel lite längre resor, till Västervik som ett exempel så tyckte han att ”det är väl inget problem, det är väl bara att betala fullt pris” för resan hem.

Dessutom påstod han att det finns många som tycker det är orättvist att pensionärer ska få åka billigare, men: det ser jag som den svenska avundsjukan, dessutom tror jag inte alls det är så många så det skulle vara ett problem i sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s