När får vi tillbaka det Sverige som jag saknar ?

Erkers Marie Persson’s fina målning från Bollnästorget på Skansen symboliserar det Sverige jag saknar. Nu är min relation till Skansen väldigt speciell, då jag kom dit första gången 1957 och sedan också jobbat där. Besökt Skansen sedan jag slutade jobba där men också varit engagerad för dess bevarande. Skansen för mig är det lugna , omtänksamma Sverige där vi alla hjälptes åt och såg varandra och så tycker jag inte att det är idag.

Någon gång under första halvan av 80-talet läste jag en avhandling från Umeå Universitet, vill jag minnas, som handlade om hur Sverige var starkt influerat av Amerika på många områden, inte minst kulturellt men även på andra områden. Idag är väl ett motto för många i vårt samhälle ”hjälp kanske andra men tänk på dig själv först”. Vi har fler miljonärer, miljardärer än någonsin och dom blir bara fler och fler. Solidariteten, i vissa sammanhang, lyser ibland med sin frånvaro.

Nej, jag känner inte igen mig i dagens politiker heller. Idag är majoriteten av riksdagspolitikerna födda på 80 och 90-talet och då har dom givetvis inga referensramar från 50-70-talet och det som var bra, det som fungerade, många är ju födda under den värsta yuppie eran och med dom värderingar som då slog rot i vårt samhälle. Sverige är ju så mycket mer men det är som att vi glömt bort att se varandra. Dagens politiker, jag kan bara titta på Kalmar där jag bor, är mer intresserade av makten än att förändra samhället, men: Givetvis måste man som ledande politiker vara beredd på att medverka till dom förändringar som krävs men den personliga makten är också något fundamentalt för dagens politiker vilket jag beklagar, undantag finns förstås.

i Februari 2020 så skrev Kalmar’s starke man Johan Persson en debatt artikel i Smålands obundna moderata dagstidning Barometern med denna rubrik ”Kalmar Läns ska inte vara ett Skansen” ! Så fel han har, han talade om att Kalmar kan inte vara som Skansen ”som bara lever till sommaren när turisterna kommer”. Då reagarde jag, självfallet, som gammal Skansen medarbetare, dessutom så lever Skansen upp året om för alla som besöker Skansen 7 dagar i veckan. Förmodligen har han aldrig besökt Skansen, Ölänningar är ofta ganska provinsiella och rör ofta lite på sig.

Nå, med dagens politiker och det många av dom står för så tror jag inte att Sverige kommer att kunna bli som det än var, trots att det nu är 2023.

Min poäng är att oavsett om det är ett nytt år, ett annat århundrade, så finns det mycket gott som går utan vidare att applicera på dagens samhällen för att göra människor mer lyckliga, öka på sammanhållningen och, kanske, få tillbaka en del av det lugn som jag minns från en annan tid. I dag när vi ska motverka stress och allt som följer med det, bara som ett exempel, så ökar stressen och detta ser uppenbarligen inte dagens politiker, eller så vill man inte se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s